Investeren in gezondheid

Update 29 mei 2020

We informeren je graag over de huidige situatie wat betreft het coronavirus COVID-19. We volgen steeds de richtlijnen van de overheid. Hier volgt een overzicht van de extra voorzorgsmaatregelen die we treffen als ziekenhuis. Gelieve deze zo goed mogelijk te volgen, alleen zo halen we met z’n allen sneller het aantal besmettingen naar omlaag en kunnen we voor iedereen goede zorg garanderen.

 1. Toegang tot het ziekenhuis
 2. Opname in het ziekenhuis
 3. Richtlijnen voor specifieke patiëntengroepen
 4. Overige voorzorgsmaatregelen
 5. Veelgestelde vragen en info van de overheid

Toegang tot het ziekenhuis

We stelden alles in het werk om activiteiten zo veilig mogelijk te laten verlopen. Hieronder de belangrijkste maatregelen waar patiënten en bezoekers mee kunnen helpen:

 • Zet een mondmasker zonder ventiel op gedurende heel je ziekenhuisbezoek. Onze medewerkers en artsen dragen dit ook. Zo beschermen we elkaar. Vermijd een mondmasker met ventiel, deze maskers houden het virus niet tegen.
 • Draag geen handschoenen. Aan de ingang en verspreid over het ziekenhuis staan voldoende handalcohol-dispensers waar je je handen kan ontsmetten.
 • Kom alleen. Zo voorkomen we drukte in de wachtzalen.
  Uitzonderingen: er mag één begeleider mee bij een minderjarige of wanneer de patiënt niet zelfstandig op raadpleging kan komen.
 • Kom 20 minuten voor je afspraak. Ben je te vroeg, wacht dan in je auto. Zo voorkomen we drukte in de wachtzalen. De twintig minuten heb je nodig om je te screenen in te inkomhal, in te schrijven aan de kiosk en de route tot aan je afspraak te volgen.
 • Blijf thuis als je symptomen van COVID-19 vertoont.  De symptomen variëren van milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden.

Breng een actueel medicatieschema mee naar het ziekenhuis

Om je goed te kunnen behandelen en verzorgen, moeten onze zorgverleners weten welke medicatie je thuis neemt. Breng daarom altijd een actueel medicatieschema mee naar het ziekenhuis.

Tijdens deze corona-epidemie is dat extra belangrijk. Je wordt bij een vermoeden van corona mogelijk doorverwezen door een andere arts dan je vaste huisarts. Daarnaast mag er in deze uitzonderlijke situatie geen familielid bij de patiënt die ons informatie kan geven. Een correct ingevuld medicatieschema is dus van levensbelang.

 • Een medicatieschema is een duidelijk en volledig overzicht van alle medicatie die je neemt (bv. medicatie die je regelmatig neemt, die je maar één keer per week of per maand neemt, puffers, oogdruppels ...)
 • Download hier een leeg medicatieschema. Vul het zelf in of vraag hulp aan een familielid, thuisverpleegkundige, je apotheker of huisarts. 
 • Bewaar het ingevulde schema in je portefeuille, handtas of gsm. Zo heb je het steeds bij de hand als je onverwachts naar het ziekenhuis moet vertrekken.

Terug naar boven

Opname in het ziekenhuis

Vanaf 2 juni laten we opnieuw één bezoeker per patiënt per dag toe. Dit is steeds dezelfde persoon, indien mogelijk door de patiënt aangewezen. Eén persoon beperkt het totaal aantal contacten in het ziekenhuis. De bezoeker kan enkel langskomen na afspraak met de verpleging van de afdeling.

 • Afspraken kan je maken via de patiënt of telefonisch op weekdagen tussen 9 en 12 uur (vanaf 2 juni).
 • De bezoeker moet zich op de afdeling aanmelden en de hygiënemaatregelen respecteren:
  • Het dragen van een mondmasker is verplicht.
  • Handen moeten worden ontsmet bij betreden en verlaten van de kamer.
  • Er moet 1,5 meter afstand worden bewaard, ook van de patiënt.
 • Om drukte aan het onthaal, in de gangen en op de afdeling te voorkomen, wordt het bezoek in tijd beperkt tot maximaal één uur. Deze tijdslimiet helpt om het totale aantal bezoekers voor elke afdeling en het ziekenhuis doorheen de dag te verspreiden.
 • Bezoekuren: bezoek kan enkel op weekdagen tussen 14 en 20 uur en op weekend- en feestdagen tussen 14 en 18 uur
Bezoek afgeraden bij verblijf van 3 dagen of minder

Het ziekenhuisnoodplan blijft nog steeds van kracht. Samen met de uitgestelde zorg brengt dit extra druk met zich mee voor onze medewerkers. Uit solidariteit met hen raden we af om patiënten te bezoeken die slechts 3 dagen of minder in het ziekenhuis worden opgenomen.

Uitzonderingen
 • Kraamafdeling: enkel de partner kan één keer per dag op bezoek komen (evt. met overnachting), zonder tijdslimiet. Extra info over de kraamafdeling of neonatologie vind je hier.
 • Neonatologie: beide ouders kunnen op bezoek komen.
 • Kinderafdeling: overdag mogen beide ouders bij het kind blijven.
 • Intensieve zorgen en medium care: één bezoeker per patiënt per dag tussen 19 en 19.30 uur.
 • Onmiddellijke naasten van mensen in een kritieke of eindelevensfase.
 • Bij patiënten met vermoeden of bevestiging van corona is nog steeds geen bezoek toegelaten (tenzij per uitzondering zoals hierboven vermeld).

Virtueel bezoek via videogesprek

De steun van familie en vrienden is voor veel patiënten van groot belang. Daarom staan er in de namiddag collega’s klaar die de patiënt kunnen helpen met een videogesprek via Skype of Whatsapp. Je moet thuis dan wel beschikken over een van deze apps. Interesse om een videogesprek te voeren met je geliefde of vragen? Contacteer de werkgroep Warme Zorg via 03 380 20 21.

Aflever- en ophaalservice voor familie en mantelzorgers

Familie en vrienden kunnen pakjes (was, brieven, kaarten, tekeningen ...) afgeven en ophalen in het ziekenhuis. Kaartjes kan je ook via de post versturen naar Oude Liersebaan 4 - 2390 Malle. Vermeld steeds de kamernummer en naam van de patiënt.

 • WAAR?
  Je kan je pakketjes afgeven en ophalen aan de achterzijde van het ziekenhuis, aan de corona-ingang. Deze kan je bereiken door de coronaroute te volgen, aangeduid vanaf de dienst spoedgevallen met de nodige pijlen. Meld je aan via de parlofoon.
 • WANNEER?
  Dit kan nog op maandag 1 juni en woensdag 3 juni tussen 9 en 12 uur. Daarna verwachten we dat dit via het bezoek kan verlopen.

We vragen dat jullie deze voorwerpen in een gesloten zak of verpakking voor ons voorzien, met duidelijk de naam van de patiënt erop vermeld.

Gelieve geen geld, breekbare of waardevolle voorwerpen in de pakjes te voorzien. AZ Sint-Jozef Malle kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor schade aan, verloren of gestolen voorwerpen.

Toelichting bij ontslag patiënt

Je familielied werd opgenomen in AZ Sint-Jozef Malle en mag het ziekenhuis verlaten.

 • Ontslag patiënt ZONDER vermoeden van corona
  Je kan je familielid ophalen op het afgesproken tijdstip aan het onthaal van het ziekenhuis. Je meldt je aan aan het onthaal en wacht ter hoogte van de lounge (in de inkomhal) totdat een medewerker je familielid brengt.
 • Ontslag patiënt met vermoeden/bevestiging van corona
  Je kan je familielid ophalen op het afgesproken tijdstip via de corona-ingang. Deze kan je bereiken door de coronaroute te volgen, aangeduid vanaf de dienst spoedgevallen met de nodige pijlen en rood-witgekleurd afzetlint. Meld je aan en vermeld de naam van je familielid die je komt ophalen en de afdeling waar hij/zij verblijft. Wacht hier totdat je familielid wordt gebracht.

Terug naar boven

Richtlijnen voor specifieke patiëntengroepen

Zwangeren vinden meer info over de genomen maatregelen in ons ziekenhuis op de pagina 'Zwanger en corona'.

Reumapatiënten: lees specifieke richtlijnen i.v.m. het coronavirus voor reumapatiënten via https://r-euma.be/nl.

Patiënten met verminderde immuniteit en/of infuustherapiebpidg.be/nl/covid19-richtlijnen/

Patiënten met inflammatoire darmziekten: lees hier het document met extra richtlijnen

Terug naar boven

Andere corona-maatregelen van kracht

Restaurant Fijnproever gesloten.
Ons restaurant Fijnproever is gesloten voor patiënten en externe bezoekers. De Fijnproever zal enkel nog dienst doen als eetplaats voor onze medewerkers tot nader bericht

Vergaderingen/infosessies/rondleidingen/ …
Tot nader order worden alle gelegenheden waar meerdere mensen samenkomen in AZ Sint-Jozef Malle afgelast. Ingeschrevenen worden hier persoonlijk van op de hoogte gebracht.

Terug naar boven

Veelgestelde vragen

Waar vind ik meer informatie over het coronavirus?
Wat als ik besmet ben?

De symptomen van COVID-19 variëren van milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. Vrees je dat je mogelijk besmet bent, bel dan naar de huisarts en vermeld je symptomen. Ga niet naar de wachtzaal van de huisarts of naar de dienst spoedgevallen.  

Hoe kan ik helpen in de strijd tegen Corona?

Wil je graag beschermend isolatiemateriaal of iets anders doneren? Of ben je een ex-zorgmedewerker die graag wil vrijwilligen? Klik hier om te zien hoe je ons kan helpen

Hoe kan ik besmetting vermijden?
 • Was regelmatig je handen.
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
 • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Blijf thuis als je ziek bent.
 • Hou voldoende afstand van elkaar.
 • Vermijd waar je kan handen op contactoppervlakten zoals deurklinken. Gebruik je elleboog.
Hoe verzorg ik iemand thuis die corona heeft?

Verschillende OCMW's en gemeenten lanceerden een vrijwilligersplatform voor mensen die hulp kunnen gebruiken bij bv. boodschappen doen, naar apotheek gaan, met de hond wandelen ...