De bicepsspier is een grote spier aan de voorkant van de bovenarm en zit via een pees vast op de onderarm. De voornaamste functie is het buigen van de elleboog. Een scheur van de bicepspees gebeurt meestal na een trauma (een val of zeer hoge belasting) waarbij je de arm geforceerd strekt vanuit een gebogen positie. Het gebruik van sommige medicijnen kan de kwaliteit van de pees verminderen waardoor deze eerder kan scheuren. Ook roken behoort tot de risicofactoren. Een scheur in de bicepspees komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Klachten

  • Plotse kortdurende scherpe pijn gevolgd door een minder sterke doffe pijn aan de voorzijde van de elleboog.
  • Verminderde buigkracht van de elleboog. Meestal kan je hem nog wel actief buigen door de werking van andere spieren rond de elleboog.
  • Moeilijkheden om de handpalm naar boven te draaien.
  • Blijvende pijn aan de voorzijde van de elleboog en een blauwverkleuring van de voorzijde van de elleboogregio.
  • Als de pees volledig is afgescheurd, wordt de bicepsspier naar boven getrokken. Dat is vooral zichtbaar bij vergelijking met de andere zijde.

Behandeling

Bij een volledige scheur herstellen we de pees met een operatie. Hoe sneller dit gebeurt, hoe groter de kans om de aanhechting van de pees te herstellen. Als je langer wacht of als de scheur pas later wordt herkend, is het vaak nodig om de pees aan te passen of te verlengen. Bij gedeeltelijke scheuren is herstel zonder operatie soms mogelijk. De pees en spier zullen ook niet te ver verkorten omdat dan nog een deel normaal vastzit.

Ingreep

We maken de pees opnieuw vast aan de voorkant van de onderarm. Hiervoor bestaan verschillende technieken die vergelijkbare resultaten hebben. Afhankelijk van de techniek zijn er 1 of 2 sneden in de huid nodig. Als de scheur al lang bestaat of als tijdens de operatie blijkt dat de pees niet direct zal herstellen, passen we de pees aan door een andere pees uit de onderarm of het been te gebruiken of een donorpees. 

Mogelijke complicaties

  • Het opnieuw loslaten of scheuren van de pees kan, maar is zeer zeldzaam.
  • (Tijdelijke) zenuwletsels met tintelingen, voosheid en krachtsvermindering in onderarm en hand.
  • Botvorming in de spieren aan de voorzijde van de elleboog.
  • Andere complicaties vergelijkbaar met die van de meeste ingrepen: onderhuidse bloedingen of infecties.

Nazorg

Meteen na de operatie zetten we de onderarm tijdelijk vast op 90 graden. De chirurg beslist aan de hand van het herstel hoe snel je mag beginnen met opbouw van kracht en beweeglijkheid.