• Salmonella is een vrij milde ziekte. Voor gezonde mensen is ze doorgaans onschuldig en verdwijnt ze vanzelf na enkele dagen.
  • Bij deze aandoening is het darmslijmvlies ontstoken na het eten van voedsel en dranken besmet met salmonella. Die besmetting kan veroorzaakt zijn door ongedierte en insecten. Zo kunnen vlees, vleeswaren, gevogelte, zuivelproducten (vooral niet-gepasteuriseerde melk en kaas), garnalen en kikkerbillen salmonellabacteriën bevatten. De infectie blijft meestal beperkt tot de darm.
  • Een goede handhygiëne kan salmonella helpen vermijden. Was je handen na elk toiletbezoek en voor het bereiden van eten. Bij incontinente patiënten nemen we isolatiemaatregelen.
  • Ook een goede voedingshygiëne kan besmetting voorkomen.

Klachten

  • Braken
  • Buikkrampen
  • Diarree
  • Koorts
  • Misselijkheid

Behandeling

  • Voldoende vocht opnemen is belangrijk. In het ziekenhuis krijg je meestal een infuus om het vochtverlies door diarree en/of braken te compenseren.
  • Tijdens de behandeling verzachten we de klachten (buikpijn en diarree), maar bestrijden we niet de oorzaak van de ziekte (symptomatische behandeling).
  • Als de symptomen aanhouden starten we bij gevoelige personen een antibioticakuur.